Cünüplük dinimize göre kişilerin cinsel münasebette bulunmaları sonucu şehvet yaşamış veya menilerinin gelmiş olması ile rüyada ihtilam olmalarına cünüplük denilir.
Cünüp bir kişi Besmele çekebilir, salavat okuyabilir ve zikir çekebilir ama asla Kuran-ı Kerim okuyamaz ve Kuran-ı Kerim’e dokunmaz.
Cünüp olan bir kişi ağzını temizledikten sonra su içebilir ve yemek yiyebilir. Dışarı çıkarak acil ihtiyaçlarını giderebilirken bir namaz vaktini geçirmemesi gerekmektedir. Şayet bir namaz vaktini geçirecek kadar vakit geçirmişse kabir azabı görür. Cünüplük yaşanırken üzerimizde bulunan kıyafetlere meni bulaşmamışsa o kıyafetleri giyebilir, hatta namazımızı dahi kılabiliriz. Şayet üzerine meni bulaşmışsa o bölge kesinlikle yıkanmalıdır.
Toplumumuzda cünüp olan bir kişinin dokunduğu her şeyin pis olacağı söylenirken bu sadece bir vesvesedir. Cünüp olan bir kişi Allah’ın selamını verip almasından bir sakınca yoktur. Sadece dua okuyabilir, yukarıda belirttiğimiz gibi ezbere dahi olsa Kuran-ı Kerim okuyamaz. Cünüp bir kişi, cünüplük hali devam ederken, tırnaklarını kesmesi, kasıklarını temizlemesi ve saçlarını kestirmesi mekruhtur.
Cünüp bir kişinin camiye girmesi veya caminin içinden dahi geçmesi haramdır. Cünüp olan bir anne göğüslerini temizledikten sonra çocuğuna süt vermesinde bir sakınca yoktur.
Cünüp olan kişi yıkanmadan ve temizlenmeden kişi ile tekrar cinsel temasta bulunabilir, bunun dinen bir sakıncası yoktur.
Cünüp olan kişi asla namaz kılamaz.
Cünüplük konusunda El-Maide suresinin 5.ve 6.ayetlerinde “ Eğer cünüp olursanız, yıkanın temizlenin. Yahut da kadınlara dokunmuşsanız, su bulamazsanız o vakit tertemiz toprakla teyemmüm edin” buyrulmuştur.
Bupost hakkında tartışma