Doğruluk kelime anlamının açısından bakıldığında doğru kimseye yakışacak davranışlarla beraber tutum anlamına gelmekteyken özde de doğruluk insanın dudaklarıyla kalbinin arasında herhangi bir uyumsuzluk ya da çelişkinin yer almaması öz ile birlikte sözün de amelin büyük bir ahenk içinde olması hali olarak öne çıkmaktadır.
Doğruluk, aynı zamanda insanın kalbi ile barışık olmasının bir meyvesidir; insanın güzel bir durumdaki şahsiyetin esaslarından bir tanesidir, makbul bir huyla beraber hayırlı bir süs olarak bilinir. Doğruluk kendini kişinin düşüncelerinin yanı sıra sözleri ile birlikte niyetleri ve de amellerinde göstermiş olur.
Doğruluktan hiç bir şekilde ayrılmamakta olan insan aynı zaman içinde dürüst olmasının yanı sıra adil, verdiği sözde duran, istikametin üstüne dosdoğru olan, samimi, güvenilir, özü ve sözü bir olan, hakla beraber haklıdan yana bulunan bir kişi doğru kişidir. Bu söz konusu kişi ise islamdaki insanı tamamlamış olur.
Doğruluktan sapma eylemine giren kimseden her şey beklenebilmektedir. Bu söz konusu insandan yalanın yanı sıra aldatma ile birlikte hile, güvensizlik, bâtıl, ikiyüzlülük, sahtekârlık, samimiyetsizlik, riya ve ihanet benzerindeki kötü davranışlar da beklenebilmektedir.
Bupost hakkında tartışma