Kur’an-ı Kerim okumak faziletli bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim’den ezberlenen bölümlerin unutulmasının günah sayılması da, Müslümanları daima Kur’an okumaya yönelten hususlardan biridir.
Kur’an-ı Kerim okumak, Müslümanlar tarafından itina ile yerine getirilmiştir ve genellikle de geceleri okunmuştury
Hz. Peygamber (SAV), gece teheccüd namazını kılarken okuduklarından başka her gece de İsra ve Zümer surelerini okurdu.
Hz. Peygamber’in (SAV), teheccüd namazında kimi zaman sayfalarca Kur’an-ı Kerim okurdu. Hz. Huzeyfe, Hz. Peygamlerle (SAV) namaz kıldığını ve O’nun bir rekâtta Bakara Suresi’nden başlayarak Nisa Suresi’nin sonuna kadar okuduğunu ifade etmiştir.
Bu örnek bize teheccüd namazında, gücümüz yettiğinde az ya da çok Kur’an-ı Kerim okuyabileceğimizin bir işaretidir,.
Gece Kur’an-ı Kerim okunmasının sesli mi sessiz mi yapıldığı konusu da sık sorulanlar arasındadır.
Aslında hem sesli hem sessiz okumaya teşvik eden bazı rivayetler vardır. Gösterişten korkanın sessiz okuması, böyle bir endişesi olmayanın ise başkalarını rahatsız etmemek adına sesli okuması söz konusudur.
Sesli okumak, okuyanın uykusunu dağıtır ve uyanık tutar. Ayrıca dikkatini toplamasına yardımcı olur. Duyanları da kalkmaya teşvik eder.
Ebû Süleyman ed-Daranî, “Bazıları Kur’ân okurken düşünür ve ağlar, bir kısmı Kur’ân okurken düşünür ve coşar, üçüncü kısım ise Kur’ân okurken düşünür ama ne nara atar ne de ağlar, sadece hayret içinde dona kalır,” diyerek gece ehlini üç sınıfa ayırmış, bu üç hâlin oluşma sebebini soranlara ise, “bunu açıklamaya gücüm yetmez” demiştir.
Kur’an-ı Kerim okumaya bu derece önem verilmesinin nedeni, Allah rızasına nail olmakla beraber ilmini de ilerlemesini sağlamasıdır. Tekrarla okunan Kur’an-ı Kerim sayesinde iman güçlenir,
Bir ayette, “Kur’ân’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpler üzerinde kilitleri mi var?” denilmiştir.
Bupost hakkında tartışma