Kadınlar, erkekler ve tüm kainatın yaratıcısı olan Allah, Kur’an-ı Kerîm’inde Nisa Suresinde biz kullarına şöyle buyuruyor:
“Erkekler kadınlar üzerine hâkimdir (idarecidir). Çünkü Allah Teâlâ onların bazısını bazısı üzerine tafdil buyurmuştur (üstün yaratmıştır). Ve (erkekler) mallarından infak etmektedirler (kadınlara harcamaktadırlar). Saliha kadınlar itaatlidirler. Allah Teâlâ’nın hıfzı sayesinde gaybı (kocalarının gıyabında, ırz ve mallarını) muhafaza ederler.”
Bu ayetlerin tefsirini yapan ulemalar gene olarak erkeklerin kadınlar üzerinde hakim olduğu, erkeğe aile fertlerini koruma ve gözetme görevi verildiğini, erkeğin kadından daha üstün kılındığını açıklamakla beraber aynı zamanda erkeklerin daha üstün kılınması cümlesi yerine bazısının bazı konularda diğerinden daha üstün olabileceği manaları olduğunu belirtmişlerdir. Yani buradan da anlaşılacağı üzere mevcut durumlara göre erkeklerin kadınlardan üstün olduğu gibi bazı yerlerde de kadınların erkeklerden üstün olduğunun vurgusu yapılmıştır. Her iki taraf üstün meziyetlerini birleştirirse aile çatısı altında mutluk olur”
Bu hükümden yola çıkıldığı takdirde “Her erkek her kadından üstündür” diye bir hüküm vermek doğru olmaz. Aile en küçük topluluktur ve bu topluluğun bir hükümdarı hakimi olacaktır. Bu her şarta erkektir. Ayetin devamında bunu anlıyoruz. azı kadınların müstesna bir yaratılışa sahip oldukları, yine bazı erkeklerin de erkeğe ait hususiyetleri taşımada, bazı kadınlardan daha yetersiz oldukları ayrı bir gerçektir.
Bununla beraber, aile en küçük bir cemaat olması itibariyle, onun her halükârda bir hâkimi olacaktır. Bu hâkim, her zaman ve her şart altında, yine erkektir. Bunu da âyetin devamından anlıyoruz.
Erkekler için “…ve mallarından infak etmektedirler.” yâni çoluk çocuğun ve hanımın nafakalarını temin etmektedirler, buyruluyor ve âyet-i kerime: “Onun için, iyi kadınlar itaatkârdırlar.” diye son buluyor.
Bupost hakkında tartışma