Dinimizce kabir ziyaret etmek kadınlar için caiz olup erkekler içinde müstehabtır. Kişilerin ailelerinin ve yakınlarının kabir ziyaretlerini güzel bir hareket olarak görülmüş özellikle kadınların kabir ziyareti esnasında saçlarını yolmaları, bağırıp çağırmaları fitne amaçlı olmadığı takdirde mümkündür ve dinen caizdir. Buna en iyi örnek Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.S) çocuğunun kabri başında ağlamakta olan bir kadına sabır tavsiye etmiş ve o kadını ziyaretten alıkoymamıştır.
Peygamberimiz bir dönem kabir ziyaretlerini yasaklamış ama daha sonra serbest bırakmıştır. Ayrıca Hanefi mezhebine göre de kadınların aşırıya kaçmamak kaydıyla kabir başında ağlamayı ve saç baş yolmayı caiz görmüştür.
Kabir ziyaretleri kişilerde ölümü, ahireti ve ibret almayı sağlar. Kişileri
daha çok iyilik yapmaya teşvik ederken dünya hırsının boş olduğunu görmesini
sağlar.
Peygamberimizin “Kim ben öldükten sonra mezarımı ziyaret ederse, sanki ben hayattaymışım gibi ziyaret etmiş gibi olur” hadisi-i şerif’i de kabir ziyaretinin önemini gösterir.
Kabirlere ağaç dikmek sevaptır. Bazı hadis-i şerif’lerde kabirlere dikilen ağaçların ölünün ruhunun azabının hafiflemesine sebep olduğunu belirtir. Ayrıca anne ve babalarımız ile yakın akrabalar için okunan dua ve istiğfarların ruhlarına gideceği hadis ve icma delili ile sabittir. Okunan dua ve ayetlerin ölen kişinin ruhu için faydalı olduğu konusunda ayet-i kerime vardır.
Kişiler öldüğünde amel defteri sadece iki şekilde kapanmaz. Bunların ilki yetiştirdiği hayırlı evlatlarının kendisi için okuyacağı dua ve Kuran-ı Kerim ile, yaşarken yaptığı hayırlardan faydanıldığı müddetçe amel defterine hayır olarak geçer.
Bupost hakkında tartışma