Kurban satın alınırken niyet edilerek alınmalıdır. Kurban satın alırken hayvanı tartıp satın almak sahih değildir. Kurban olarak alınan hayvanın etinin temiz olması için bir gün hapsedilmesi gerekir. Emanet olarak teslim edilen hayvanın kurban edilmesi caiz değildir.
Fakir bir insan borcu olmadığında kurban kesmesi daha büyük sevap taşır. Başkasına ait hayvanı ona sormadan kurban etmek caizdir. Kurbanlık olarak alınan hayvanı sahibi isterse adak olarak kesebilir. Kurbanın veresiye veya kredi kartı ile alınmasında bir mahsur yoktur.
Kendi beslediği hayvanın kurban edilmesinde bir mahsur yoktur. Kuyruğu olmayan hayvanın kurban olarak kullanılması caiz değildir. Kurban olarak alınan ve kesilen hayvanın bir hastalığının ortaya çıkmasından bir sorun yoktur, kesilen kurban geçerlidir. Dinen önemli olan hayvanın kanının akıtılmasıdır. Kesilecek büyük baş hayvanın en az 2 yaşında olması gerekmektedir.
Kurban olarak alınan hayvana asla ne kesim öncesi ne kesim esnasında asla eziyet edilmemelidir. Kurban alınırken şayet ortak alınacaksa hayvanın alımı hakkında bir kişinin karar vermesinde dinen bir sakınca yoktur. Kurban almadan önce hayvanın bir hastalık belirtisi taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesinde bir sakınca yoktur ve bunun yapılması dinen caizdir.
Kurban alırken pazarlık yapılması dinen sünnettir ve yapılması uygundur. Alım satım sonrasında alıcı ve satıcı arasında helalleşmek sünnettir.
Bupost hakkında tartışma