Kurban, bayramın ilk günü bayram namazından itibaren üçüncü günü, güneş batıncaya kadar kesilir. Kurbanın gece kesilmesi caiz olmasına rağmen dinen mekruhtur. Mecburiyet ve zaruret olmaması halinde gece kesilmemesi gerekir Kurban bayramın üçüncü günün akşam namazına kadar kesilebileceği gibi Şafi mezhebine göre üçüncü günün akşamı veya bayramın son günü kesilebilir. Ama bunu da herhangi bir ihtiyaç durumunda yapmamız gerekir. Aksi takdirde Şafi mezhebini taklit edilerek bu günlerde ve saatlerde kurban kesilemez.
Kurbanlarını şehirde kesenler için bayram namazı sonrası kurbanlarını kesmeleri vacip olur. Bayram namazından önce kurban kesilmesi caiz değildir.
Kurban dinimizce karı koca arasında hangisi daha zengin ise onun kesmesini uygun görürken her ikisi de keserse daha fazla sevap olur. Kurban kesecek kişilerin fakir ve ihtiyaç sahibi olmalarından dolayı kurban kesmeleri gerekmek ama fakir bir kişi kurban keserse çok sevap alır.
Kurban kişinin ahiretteki sevabı kazanması için kesilir. Baba çocuğu için kurban keserken çocuğunun da malından dolayı kurban kesmesi gerekmez. Dinen meczup ve bunamış olarak çocuk hükmünde olduğu için bunların kurban kesmeleri gerekmediği gibi hanım kocasının iznini almadan onlar adına kurban kesemez.
Dinen karı kocadan hangisi zengin ise kurbanı o keser, ikisi zengin ise ikisi de keser, ikisi de fakir ise ikisi de kesmez. Fakir kurban kesmek zorunda değildir ama keserse çok sevap olur.
Bupost hakkında tartışma