Genel olarak ölümü hatırlamanın faziletinin ne olduğu sorulmaktadır. Müslümanlar, Cennet ve Cehennem’e inanmakta, Cehennem ateşinden korunmak, Cennet’e girmek isteyenlerin de ölüme hazırlık yapması gerektiği belirtilmektedir. Hazırlık yaparken onun sık sık hatırlanması gereklidir. Bunun için hatırlatıcı şeylere bakılması gereklidir.
Dünya zevkine dalanların ölümden bihaber olarak yaşadığı bilinmektedir. Bu kişiler yanlarında ölümün konusunun edilmesini istemez. Ancak ayette bile “Her canlı ölümü tadacaktır” buyrulmuştur. Peygamber efendimiz de “Kim ölümden nefret ederse, Allah da ondan nefret eder” buyurmuştur.
Günahlardan kaçarak ibadetlerini eksiksiz olarak yapanlar ölümü istememesi, bunların ölümden nefret ettiği anlamına gelmez. Çünkü o kişi, kusurlarını telafi edebilme gayreti içindedir. Yani aslında ölüm için hazırlık yapmaktadır.
Allah dostları sürekli olarak ölümü hatırlar. Onlar ölüme her an hazırlıklıdırlar. Bilirler ki ölüm, Allah’a kavuşma anıdır. Ölüm onlara dostu dosta kavuşturan bir köprü gibi gelir. Bu nedenle Allah dostları ölümü sever ve bekler.
Hem iyi hem de kötü anlarda ölümün hatırlanması gereklidir. Ölümü hatırlamanın fazileti fazladır. Dünya zevklerine dalmış olan kişi dahi ölümü çok sık anmaya başladığında dünyevi işlerden uzaklaşmaya başlar. Bu da bir kurtuluş nedenidir.
Nitekim yüce Peygamberimiz Hadis-i şeriflerde ölümü anmanın günahlardan koruduğunu, ölümü anmanın sadaka vermek kadar sevap olduğunu, ölümü çok ananın ölümünün kolaylaşacağını, ölümün çok anılmasının insanı dünyadan uzaklaştıracağını ve böylece günahlardan sıyrılacağını buyurmuştur. Dolayısıyla her fırsatta ölümü hatırlamak gereklidir.
Bupost hakkında tartışma