Günümüzde bir çok insan organ nakli ve bağışının caiz olup olmadığını tartışmaya devam ediyor. İnsan organları para karşılığı satılan bir şey değildir. Zaruret oluşması durumunda organ bağışı ve nakli yapılmasında dinen sakınca yoktur. Ulemalar bu konu hakkında ayrıca Müslüman bir doktor tarafından bir hasta için son çarenin organ nakli olduğunu söylemesi durumunda ölü veya diriden organ alınması ve organı alınan kişinin din ayrılığı dahi gözetilmez diyerek fetva verilmiştir.
Zaruret durumlarında bir çok yasak mubah sayılır. Dinen ölü veya diri bir insanın bir yerini kesmek günahtır. Zaruret meydana gelince günah olmaktan çıkar. Bir insanın böbreğini, saçını, sütünü keyfi olarak kullanmak haramdır. Hamile bir kadının ölmüş çocuğunun karnından bebeğinin alınması ne kadar zorunlu ise yaşamını kaybedecek bir insan içinde organ nakledilmesi veya ölü birisinden organ alınıp hayata döndürülmesi o derece doğrudur.
Zaruret halinde haram olan bir şey nasıl ilaç olarak kullanılıyorsa, organların da bu şekilde kullanılmasında mahsur yoktur. Bazı kişiler tarafından organ naklinde alınan organların kişilerin huylarını değiştireceği iddiaları da bir o kadar komiktir. Bir insana bir organ verdiğinizde veya başka birinden organ aldığınızda onun ruhundan bir şey almıyorsunuz.
Dinen ben öldükten sonra organlarımın başka birine verilmesini istiyorum denilmesinin caiz olmadığı söylense dahi bunun yerine “Hayatımı kaybettikten sonra uzuvlarımın bir Müslümana zaruret halinde verilmesi için izin veriyorum” denilmesi caizdir.
Bupost hakkında tartışma