Özentiyi ortaya çıkartmış olan tamamen psikolojik bir tane faktör bulunmaktadır. Popüler durumda bulunan yapmama ya da ona benzemenin halinde bir eksiklik hissinin yaşanıyor olması, varoluşsal bir problem olarak öne çıkmaktadır. Zira benzeşmenin yanı sıra varlığını kabul edemiyor olma ya da varlığını başka bir insanın varlığına armağan etme modeli olarak öne çıkar.
Kişi, kendisine ait olan değerlerinin yerine trend durumda bulunanı benimseme eğiliminin içinde bulunur. Bunun asıl sebebi ise, kabul görmemeyle alakalı endişenin bir sonucu diyebiliriz. Böyle olması da, bir müminin dahi kendi değerlerine aykırı davranışların yanı sıra faaliyetlere de onay verebilmesini sağlamış olur.
Baskın bir durumda bulunan kültürün iletişim araçlarıyla beraber empoze ediliyor olmasından kaynaklanan özenti kültürünün dayanakları, kesin bir şekilde batıdır. Bundan dolayı da mümin, kendisine ait olan değerlerini iyi bir şekilde bilmeli, değerlerini çok daha fazla araştırıp taklidi değil de hakiki bilmeli, bu söz konusu değerlere uymalı ve uymamakta olanları ise yaşamından çıkarmalıdır.
Bupost hakkında tartışma