Ramazan ayında maddi imkanları müsait olanların fitre vermesi üzerlerine
vaciptir. Fitre verilmesi hakkında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa
(S.A.S) “Sadaka-i fıtr, zenginlerinize bir tezkiyedir. Fakirleriniz de
verirse, Allahü teâlâ onlara daha çoğunu verir”, “Ramazan orucu, gökle
yer arasında durur. Sadaka-i fıtr verilince yükselir.”,
“Sadaka-i fıtr, oruçlunun, uygunsuz sözlerinden hâsıl olan
günahlarıtemizler” hadisi-i şeriflerinde buyurmuşlardır.
İhtiyaç sahibi her Müslüman dinen zekat ve fitre alabilir. İhtiyaç sahibi olmayan Müslümanın zekat ve fitre alması haramdır. Hastalık veya herhangi bir özürden dolayı oruç tutamayan kişi maddi durumu uygun ve zenginse fitre vermesi gerekir.
Sadaka-i fıtr, sadece Ramazan-ayında verilir. .Fitrenin Ramazan ayından önce veya bayramda verilmesi caiz olmakla beraber bayram namazından önce verilmiş olması daha büyük sevaptır. Fitre evlada, eşine, anneye, babaya, toruna verilmemekle birlikte yakın akrabaya vermek daha çok sevaptır.
Fitre verilirken mümkün olduğunca altın ve gümüş olarak verilmesi gerekir. Fitre miktarı her yıl değişmez. Fitre oranı sabittir. Fitre miktarları arpa ve buğday gibi ürünlerden hesaplanır. Örnek vermek gerekirse bir günlük fitre miktarı 1750 gram un olursa bunu bir ay ile çarpıp buğdayın kilo fiyatı ile çarparak fitre miktarı belirlenir. Diyanet Başkanlığı’na göre bu yıl fitre miktarı günlük 27 lira olarak belirlenmiştir. Bu rakamı 30 gün ile çarptığımızda 810 lira gibi bir rakam çıkıyor. Bu da demektir ki imkanı olan Müslüman bir kişi fitre vermek istediğinde ihtiyaç sahibi bir Müslümana 810 lira fitre vermelidir.
Bupost hakkında tartışma