Şehitlik kelime anlamı olarak ve aynı zamanda dini anlamda Allah yolunda canını feda eden kişiye şehit denir. İslam dinin en yüksek mertebelerinden birisidir. Ahirette Peygamberlikten sonra gelen en yüksek mertebe şehitliktir. Bundan dolayı şehit olanların tüm günah ve kusurları Allah tarafından af edilmektedir.
Bir kişinin şehit sayılabilmesi için Müslüman olması, akıl baliğ olması, cünüp olmaması, vurulduktan hemen sonra hayatını kaybetmiş olması ve öldürülmesinde bir kasıt bulunmaması gerekmektedir.
Al-i İmran suresinde “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilakis onlar diridirler, Allah´ın lütfundan kendilerine verdikleri ile sevinçli bir halde, Rableri katında rızıklandırılırlar. Arkalarından gelecek olanlara şunu müjdelemek isterler: Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmezler. Allah´tan bir nimeti ve lütfu ve Allah´ın mü´minlerin ecrini zayi etmeyeceğini müjdelemek isterler.” buyrulmuştur.
Şehitlik hakkında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.S) ” Şehit olmayı Yüce Allah’tan samimi olarak dileyen kimseyi, Allah, rahat yatağında vefat etse bile, şehitlerin derecesine eriştirir.” buyrulmuştur.
Ayrıca Allah yolunda hayatlarını kaybedenlerin yanı sıra suda boğulanlar, ateşte yanarak hayatlarını kaybedenler, enkaz altında kalanlar, veba, sıtma gibi bulaşıcı hastalıktan ölenler, ateşli hastalıktan ölenler, ilim öğrenmek isterken ölenler, ciğer hastalıklarından, doğum esnasında doğarken veya lohusa iken ölen kadınlar, Cuma gecesi hayatını kaybedenler, ailesinin nafakasını kazanmak için helal bir işte çalışırken ölen insanlar, akrep ve yılan sokması gibi sebeplerden dolayı da hayatlarını kaybedenler de ahiret şehidi sayılırlar.
Bupost hakkında tartışma