Tasavvuf, kalbi kötü huylardan arındırarak iyi huylarla doldurmak demektir. Tasavvuf ayrıca kalbi saf yapmak olarak da adlandırılır. Tasavvuf kalp ile yapılır ve dinen sakınmamız gereken şeylerden kalbimizi ve ruhumuzu temizlemenin bize yollarını öğretirken buna aynı zamanda Ahlak ilmi de denir.
Tasavvuf aynı zamanda tüm dini kurallara uymak, yapılması men edilen yasaklardan kaçmak, sünnet-i seniyyeye yapışmak ve bid’atlerden kaçınmaktır. İslam ahlakı ile süslenmiştir. Aynı zamanda ölmeden önce ölmek olarak adlandırıldığı gibi kadere rıza göstermek ve tamamen edepten ibarettir.
Tasavvuf kişinin üstüne farz olan ibadetleri yapması demek değildir, zira bunlar kulun Allah’a karşı kulluk vazifesidir. Tasavvuf başka bir kulu kırmamak, incitmemektir. Kelamında yaptığı işlerde dine yapışmaktır. Tasavvuf kişinin kendi ayıplarını keşfetmesi ve bunlardan uzaklaşmasıdır. Gizli olarak şirkten uzaklaşmaktır. Herkese merhametli olmak bir tasavvuftur.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.S) bir hadis-i şeriflerinde “Allahü teâlâyı görür gibi ibadet et! Sen Onu görmüyorsan da, O seni görüyor.” buyurmuşlardır.
Tasavvufun bugüne kadar 700 farklı tanımı yapılmıştır. Aslında tasavvuf sayesinde bambaşka bir insan olunabilir. Önce kendisini değil daima karşısındakini düşünen, içinde Allah korkusu olmayı sağlar. Günahlardan kendisini tamamen arındırmayı sağlar.
Bupost hakkında tartışma