Teravih namazı 20 rekâttır ve cemaatle kılınması hadis-i şerifle bildirilmiş, sünnet olup icma ile de sabittir. Peygamber Efendimizin teravih namazlarını 8-12 ve 20 rekat olarak kıldırdığı bilinmektedir. Peygamber Efendimiz “Ramazanda 20 rekât teravih namazı kılanın, yirmi bin günahı affolur” buyurmuşlardır
Kadınların teravih namazı kılmak için camiye gitmelerinin caiz olmadığı, erkeklerin evlerinde teravih namazı kılmak yerine camide kılmaları halinde 2 7 kat daha fazla sevap olduğu bilinmektedir. Teravih namazlarında iki veya dört rekat kılındıktan sonra selam verilir. Teravih namazını iki selam vererek 10’ar rekatlar halinde kılınması mekruhtur. Teravih namazının kazası yoktur.
Hastalığı veya özrü nedeniyle teravih namazı için camiye gidemeyen bir kişi evde ailesi ile cemaat yaparak teravih namazını kılabilir. Teravih namazı vitir namazından önce kılınmalıdır. Teravih namazlarında selam verdikten sonra salavat-ı şerife getirmek caizdir.
Kadın imamların başka kadınlara teravih namazı kıldırması tahrimen mekruhtur. Yatsı namazını kıldıktan sonra başka bir camiye giderek orada teravih namazını kılmasında mahsur yoktur. Camiye geldiği esnada teravih namazı kılınıyorsa kişi yatsı namazının farzını tek başına kıldıktan sonra imama uyarak teravih namazına devam edebilir ve kılamadığı teravih rekatlarını da vitir namazından sonra kılabilir.
Teravih namazına başlarken imamın teravih namazını kaçar rekat olarak kılmadığını bilmediğimiz için sadece niyet ettim Allah rızası için teravih namazı kılmaya demek yeterli olacaktır. Orucunu tutamayan kişinin teravih namazını kılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır.
Bupost hakkında tartışma